Wat is matcha en waar is het goed voor?
- Geplaatst op
- Door Pharma Budget
Matcha is helemaal hip en trending. Wat is het precies, waarom is het zo populair en waar is het goed voor? Lees er alles over in deze blog.
Wat is matcha en waar komt t vandaan?
Matcha is niet alleen iets van de laatste jaren. Matcha is een groene thee uit Japan, maar de werkelijke oorsprong ligt in China tijdens de Song-dynastie (10e en 13e eeuw). In de 12e eeuw brachten Japanse boeddhisten Matcha mee naar Japan en al snel ontwikkelde matcha-thee zich tot de nationale drank van Japan.
Matcha thee is een groene theepoeder, die wordt gemaakt van de jongste en beste theeblaadjes. De theestruiken worden 20 tot 30 dagen voor ze geplukt worden in de schaduw gezet, zodat er meer chlorofyl wordt aangemaakt. Chlorofyl is de stof die de planten een groene kleur geven. De planten moeten zo ook harder werken om te groeien, die zorgen voor meer voedingsstoffen. Vervolgens worden de blaadjes met steen gemalen tot een poeder. Door het poeder te mengen met heet water krijg je matcha thee.
De gezondheidsvoordelen van matcha
- Matcha is een uitzonderlijke gezonde thee door de hoge concentratie van antioxidanten en polyfenolen. De antioxidanten zorgen voor een goede balans van de bloedsuikerspiegel en beschermen tegen het lichaam tegen vrije radicalen, die cellen en weefsels kunnen beschadigen. Matcha poeder of matcha thee wordt dan ook wel de superfood onder de superfoods genoemd.
- Matcha versterkt het immuunsysteem door het hoge aantal calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten.
- Matcha zorgt voor een goede balans van de bloedsuikerspiegel, die helpt bij de stimulering van de stofwisseling en verbranding van calorieën. Zo ondersteunt matcha bij het afvallen en het gewicht op peil te houden.
- De aanwezigheid van aminozuren hebben een kalmerende werking en zorgen voor de aanmaak van dopamine en serotonine in het lichaam. Deze stoffen verbeteren het geheugen en concentratievermogen.
- Matcha geeft een gezonde energieboost. Het poeder bevat een lager cafeïnegehalte dan bijv. koffie of een energiedrankje, die dus de nodige energie geeft en veel gezonder is voor het lichaam.
Hoe maak je matcha thee?
Schep een theelepel matcha poeder in een kommetje en giet er een klein scheutje water bij. Roer het tot een soort papje en voeg dan 100 ml kokend water toe aan het mengsel. Met een bamboeklopper klopt u tot er een schuimlaag op het mengsel ontstaat. Nu kunt u genieten van uw matcha thee!
Ook lekker: Matcha Latte. Voeg opgeklopte warme melk toe aan het mengsel en geniet van een heerlijke matcha latte. De smaak van matcha kan bitter zijn. Om de het drankje wat zoeter te maken kunt u bijvoorbeeld honing of siroop toevoegen.