Gezonde blaas

Blaasproblemen kunnen ertoe leiden dat u erg vaak moet plassen op een dag of soms zelfs helemaal niet meer kunt plassen. We vertellen u graag meer over de blaas.

32 artikel(en)

Alles voor een gezonde blaas

Blaasproblemen kunnen ertoe leiden dat u erg vaak moet plassen op een dag of soms zelfs helemaal niet meer kunt plassen. We vertellen u graag meer over de blaas.

De werking van de blaas

In de blaas wordt urine opgeslagen. Als de blaas vol is gaat er een seintje naar de hersenen dat het tijd is om te plassen. In theorie kan er ongeveer 1,5 liter urine in de blaas worden opgeslagen, maar bij 0,2 liter voelen de meeste mensen al dat het tijd is om te plassen. Meestal is de blaas niet voller dan 800 ml. De blaas is onderdeel van het urinewegstelsel, samen met de nieren, nierbekken en urineleiders. De blaas voert de afvalstoffen af en houdt de vochtbalans en bloeddruk op peil. Eigenlijk is de blaas is weinig anders dan een holle spier. Het kan gebeuren dat de blaas niet altijd goed functioneert. Blaasontsteking, incontinentie en nadruppelen bij de man zijn hier voorbeelden van. Het is belangrijk om bij blaasproblemen op tijd een huisarts te raadplegen.

Soorten blaasproblemen

Veel voorkomende problemen met de blaas zijn:
 • blaasontsteking - dit komt vooral voor bij vrouwen, bacterien komen via de plasbuis in de blaas terecht. Bij terugkerende blaasontstekingen is het verstandig een huisarts te raadplegen.
 • blaasstenen - dit zijn klontjes afvalstoffen die samenklonteren in de nieren en in de blaas terecht komen. Vaak kunt u ze uit plassen, soms niet. In dat geval is ingreep door de dokter nodig.
 • Overactieve of overgevoelige blaas - de blaas geeft dan constant een signaal af dat de blaas geleegd moet worden. We spreken van een overactieve blaas als u meer dan 8 keer op een dag moet plassen. Het kan helpen om de blaas te trainen, soms is ingrijpen van de dokter nodig.
 • Incontinentie - als de sluitspier of bekkenbodemspieren verzwakt zijn, kan dit leiden tot ongewild urineverlies. Oefeningen, medicijnen of een operatie kunnen deze problemen verhelpen.
 • Cranberries en blaasontstekingen

  Een blaasontsteking is zeer goed te verhelpen met antibiotica, maar het nadeel daarvan is dat de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken daar resistent voor kunnen worden. Dat betekent dat antibiotica steeds minder effectief kan worden. Hoewel cranberry's niet zo effectief zijn als antibiotica, is er wel een duidelijke bijdrage. Cranberry's bevatten proanthocyanidine, ook wel PAC genoemd. Dit stofje zorgt ervoor dat de darmbacteriën die een blaasontsteking veroorzaken zich niet kunnen hechten. Ze glijden naar beneden en worden uitgeplast. Cranberry's zijn onmisbaar bij de preventie van blaasontstekingen en uit wetenschappelijk onderzoek uit 2012 is gebleken dat vrouwen die cranberry-capsules slikten veel minder vaak resistent bleken voor de veelgebruikt typen antibiotica. Het advies is wel om capsules te gebruiken en niet terug te vallen op cranberrysap, teveel cranberry sap vergroot namelijk de kans op nierstenen.

  D-mannose

  Een ander veelgebruikt middel om blaasontstekingen te voorkomen is D-mannose. Dit is een natuurlijke suiker die het lichaam zelf in kleine hoeveelheden aanmaakt. In cranberry's zit ook een kleine hoeveelheid hiervan. Waar PAC in cranberry's ervoor zorgt dat e-coli bacteriën zich niet kunnen hechten, trekt D-mannose de e-coli bacteriën naar zich toe. De deeltjes hechten zich aan elkaar waardoor de de bacteriën eenvoudig uitgeplast worden. Hoewel er nog weinig onderzoek gedaan is naar D-mannose hebben een aantal onderzoeken wel aangetoond dat de het risico op terugkerende blaasontstekingen wordt verlaagd.

  Tips bij blaasontstekingen

 • Drink voldoende, dat zorgt ervoor dat de bacteriën constant worden afgevoerd
 • Stel het plassen niet onnodig uit, ga plassen zodra u aandrang voelt
 • Bent u intiem geweest met iemand, gaat u dan direct daarna naar het toilet om te voorkomen dat bacteriën via de plasbuis in de blaas terecht komen
 • Reinig het onderlichaam na toiletbezoek van voren naar achter om darmbacterien geen kans te geven
 • Zorg ervoor dat u uw blaas helemaal leeg plast, neem de tijd voor een toiletbezoek
 • Populaire merken

  Bij Pharma Budget hebben we diverse merken in het assortiment die helpen de gezondheid van de blaas op peil te houden:

 • Bloem
 • Lucovitaal
 • Artelle
 • Golden Naturals
 • Vitalize
 • Disclaimer

  Let op!
  • Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts voordat u begint met voedingssupplementen. Producten kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Veiligheid boven alles!
  • Houdt u altijd aan de adviezen op de verpakking en/of in de bijsluiter.
  schrijf u nu in
  & ONTVANG EEN GRATIS GIFT BIJ UW BESTELLING
  Zo bent u altijd op de hoogte van kortingen, de nieuwste producten en verzorgingstips!
  U ontvangt maximaal 2x per week de nieuwsbrief.