Cholesterol op peil houden

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor onze lichaamscellen. Echter bestaat cholesterol in goede en slechte vorm. We vertellen u graag meer over cholesterol en het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

49 artikel(en)

Een gezond cholesterolgehalte

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor onze lichaamscellen. Echter bestaat cholesterol in goede en slechte vorm. We vertellen u graag meer over cholesterol en het behoud van een gezond cholesterolgehalte.

Goed en slecht cholesterol

Cholesterol bestaat er in een goede en een ongezonde variant. De goede cholesterol wordt HDL genoemd en de slechte cholesterol LDL. Een teveel aan LDL- cholesterol verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, het goede cholesterol HDL voert het teveel aan cholesterol af naar de lever. Er kunnen twee problemen zijn met cholesterol: het cholesterolgehalte is te hoog of de balans tussen de twee soorten cholesterol is niet goed. Om de balans tussen LDL- cholesterol en HDL- cholesterol te behouden is goede voeding belangrijk. Voedingssupplementen kunnen een aanvulling vormen daarop.

Een hoog cholesterolgehalte

Iedereen heeft cholesterol nodig, maar een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor cellen en hormonen. Cholesterol wordt gemaakt in de lever. Normaal gesproken kan het lichaam zelf precies genoeg cholesterol aanmaken, maar door omstandigheden kan dit uit balans raken. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL (ook wel slecht cholesterol genoemd) dat zich ophoopt aan de binnenkant van bloedvaten en daarmee de vaten vernauwt. Roken, een hoge bloeddruk en ouderdom zorgen ervoor dat dit nog sneller gebeurt. Het kan gebeuren dat op een moment de ader dichtslibt. Naast LDL kennen we HDL, dat is goed cholesterol. HDL-deeltjes vervoeren cholesterol naar de lever waar het afgevoerd via de ontlasting. Het cholesterol houdt u op peil door gezond te eten (noten en vette vis zoals zalm, haring of makreel), af te vallen indien u te zwaar bent, voldoende te bewegen en door te stoppen met roken.

Cholesterolwaarden

Het cholesterol gehalte kan te hoog zijn, het gaat dan om het slechte LDL-cholesterol. Hoe hoog uw cholesterolwaarde is, kunt u laten meten bij de huisarts. Over het algemeen mag het slechte cholesterol niet hoger zijn dan 3,0 mmol/l. Als u een verhoogd risicio loopt op hart- en vaatziekten is de streefwaare vaak lager richtingen de 2,6 of 2,8 mmol/l. Voor het goede cholesterol HDL is er geen streefwaarde, maar vermoedelijk leidt een hoge waarde tot minder risico op hart-en vaat ziekten.

Supplementen op het gebied van cholesterol

Er zijn verschillende supplementen die helpen bij het behouden van een gezond cholesterol zoals Rode gist rijst en Licithine. Rode gist rijst mag u niet gebruiken indien u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Populaire merken

Bij Pharma Budget hebben we diverse merken in het assortiment die ondersteuning bieden bij het op peil houden van het cholesterolgehalte:

 • Puro
 • Lucovitaal
 • Pharma Nord
 • Bloem
 • Ixx Pharma
 • Artelle
 • Fytostar
 • Disclaimer

  Let op!
  • Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts voordat u begint met voedingssupplementen. Producten kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Veiligheid boven alles!
  • Houdt u altijd aan de adviezen op de verpakking en/of in de bijsluiter.
  schrijf u nu in
  & ONTVANG EEN GRATIS GIFT BIJ UW BESTELLING
  Zo bent u altijd op de hoogte van kortingen, de nieuwste producten en verzorgingstips!
  U ontvangt maximaal 2x per week de nieuwsbrief.