Maag, darmen en spijsvertering

Spijsvertering omvat het hele proces dat te maken heeft met het verteren van voedsel tot het opnemen van de voedingsstoffen door het lichaam. We vertellen u hier graag meer over.

99 artikel(en)

Een gezonde transit

Spijsvertering omvat het hele proces dat te maken heeft met het verteren van voedsel tot het opnemen van de voedingsstoffen door het lichaam. We vertellen u hier graag meer over.

De spijsvertering

Tijdens de spijsvertering wordt voedsel afgebroken tot voedingsstoffen die weer door het lichaam opgenomen worden. De stoffen worden omgezet in energie of er worden bouwstoffen van gemaakt. De hele spijsvertering kan al snel 24-48 uur duren, afhankelijk van hoe eenvoudig het eten te verteren is. De spijsvertering begint in de mond en gaat via de slokdarm, maag en dunne darm naar de dikke darm en endeldarm. Ook de galblaas, lever en alvleesklier spelen een belangrijke rol in het proces.

Maag

In de maag wordt het voedsel gekneepd en met maagsap vermengd. Het maagsap is erg zuur, maar doordat maag bekleed is met een dikke laag slijm, kan de maag hier goed tegen. Het maagsap bevat zoutzuur en enzymen. Enzymem breken het voedsel af en zoutzuur pakt ziekmakende bacteriën aan. Het eten blijft gemiddeld drie uur in de maag en wordt daarna in kleine porties doorgegeven aan de dunne darm.

De darmen

De darmen bestaan uit de dunne darm, dikke darm en endeldarm. In de dunne darm worden sappen en enzymen uit de galblaas aan het voedsel toegevoegd. Het voedsel wordt verder afgebroken en door de dunne darm opgenomen. Voedsel dat niet verteerd kan worden, gaat door naar de dikke darm en wordt uiteindelijk ontlasting. Op dit punt is het nog erg dun, maar de dikke darm haalt nog vocht en zout eruit. Daarna komt het voedsel in de endeldarm. Hier wordt het opgeslagen totdat u naar de wc gaat. In de darm leven goede bacteriën die de darm gezond houden. Het geheel van goede en slechte bacteriën noemen we de darmflora. De darmflora zorgt voor een goede stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem.

Problemen bij de spijsvertering

De spijsvertering gaat niet altijd goed, soms kan het gebaren dat u last heeft van de stoelgang, denk aan problemen zoals diarree, verstopping of obstipatie. Ook in de maag kan het wel eens niet goed gaan en kunt u last krijgen van oprispingen of maagzuur. Verschillende voedingssupplementen kunnen u helpen de darmflora in balans te houden of de symptomen aan te pakken. Het gaat dan om producten voor de gehele stoelgang of transit of producten als probotioca voor de darmflora en producten met vezels.

Populaire merken

Bij Pharma Budget hebben we diverse merken in het assortiment die ondersteuning bieden bij de ondersteuning van de spijsvertering:

 • Puro
 • Lucovitaal
 • Pharma Nord
 • Bloem
 • Ortis
 • Metagenics
 • Primrose
 • schrijf u nu in
  & ONTVANG EEN GRATIS GIFT BIJ UW BESTELLING
  Zo bent u altijd op de hoogte van kortingen, de nieuwste producten en verzorgingstips!
  U ontvangt maximaal 2x per week de nieuwsbrief.