Verkoudheid, loopneus en keelpijn

Iedereen is wel eens verkouden, dit gaat vaak samen met een verstopte neus, een loopneus en keelpijn.

24 artikel(en)

Snel weg met die verkoudheid

Iedereen is wel eens verkouden, dit gaat vaak samen met een verstopte neus, een loopneus en keelpijn.

Wat is verkoudheid?

Als u verkouden bent, heeft u een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Deze ontsteking gaat gepaard met niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een verkoudheid wordt altijd veroorzaakt door een virus en kan dan ook niet behandeld worden met antibiotica. Antibiotica is namelijk alleen geschikt om bacteriële infecties aan te pakken en heeft geen grip op virussen. Voor zowel griep als verkoudheid, die beiden door een virus veroorzaakt worden, geldt dus: uitzieken en de symptomen bestrijden.

Hoe verloopt een verkoudheid?

Het virus dat een verkoudheid veroorzaakt komt via de lucht binnen in de neus. Daar wordt het met snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Deze holte is erg gevoelig wat al snel zorgt voor pijn of een rauw gevoel. Vanuit daar breidt de verkoudheid zich uit naar de keel waardoor ook klachten zoals keelpijn en hoesten ontstaan.Verkoudheid begint meestal dan ook met een vervelend, pijnlijk gevoel in de keel. Daarna komen er klachten zoals de loopneus en verstopte neus, rillingen en algehele malaise. Hoest ontstaan meestal als de andere symptomen afnemen.

Werken medicijnen bij een verkoudheid?

Nee, medicijnen werken helaas niet bij een verkoudheid. Dat komt doordat verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt. Het enige dat u kunt doen is uitzieken en de klachten zoveel mogelijk verzachten. Denk aan een neusspray om de neus open te houden, een keelspray of keelpastilles voor de gevoelige keel en hoestdrank om het hoesten (tijdelijk) te stoppen.

Een verstopte neus

In de neus zitten slijmvliezen die de neus nat houden, het slijm beschermt bovendien tegen virussen en bacteriën. Als er teveel slijm wordt aangemaakt, gaat u snotteren. Een verstopte neus is een combinatie van teveel slijm met een verdikking van het neusslijmvlies.

Feiten en fabels over verkoudheid

Er doen veel verhalen de ronde over verkoudheid die niet kloppen. We zetten een paar veel voorkomende feiten en fabels onder elkaar:
Van kou of tocht kunt u verkouden worden
Fabel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virus, niet door kou. Wel kan de weerstand verminderen door kou of toch waardoor u vatbaarder wordt voor virussen. Ditzelfde geldt voor kleding, u wordt niet verkouden doordat u zonder jas op straat loopt, wel wordt u hierdoor vatbaarder voor virussen.
In een afgesloten ruimte hebt u meer kans op een verkoudheid
Feit. Het virus dat verkoudheid veroorzaakt verspreidt zich via vochtdruppels in uitgeademde lucht. In ruimtes die slecht geventileerd zijn, ademt u makkelijker deze geïnfecteerde lucht in.
Een griep is een zware verkoudheid
Fabel. Verkoudheid wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het rhinovirus, griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De symptomen kunnen wat op elkaar lijken, maar een griep is vaak heftiger en gaat gepaard met hevige spierpijn en koorts.
U kunt meerdere keren per jaar verkouden zijn
Feit. Er bestaan een groot aantal virussen dat verkoudheid veroorzaakt. U kunt na een verkoudheid immuun zijn voor het ene virus, maar blijft vatbaar voor andere virussen.
Stomen zorgt ervoor dat de verkoudheid sneller voorbij gaat
Fabel. Stomen vermindert of verlicht de klachten en zorgt ervoor dat u zich beter voelt, maar laat niet de verkoudheid overgaan. Zoals gezegd: er is geen medicijn voor een verkoudheid, het enige wat u kunt doen is uitzieken.
Neusspray geneest neusklachten
Fabel. Neusspray verlicht tijdelijk de klachten en maakt het lijden wat verdraaglijker. Past u wel op met neusspray: te lang gebruik kan het neusslijmvlies beschadigen. Volgt u de instructies in de bijsluiter op.
Door te kussen kunt u besmet worden
Fabel. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich vooral via de lucht en niet zozeer via de mond. Uit onderzoek is gebleken dat er 8.000x zoveel virussen nodig zijn voor verspreiding via de mond dan via de lucht.
Een verkoudheid geneest vanzelf
Feit. Een verkoudheid gaat vanzelf weer over.

schrijf u nu in
& ONTVANG EEN GRATIS GIFT BIJ UW BESTELLING
Zo bent u altijd op de hoogte van kortingen, de nieuwste producten en verzorgingstips!
U ontvangt maximaal 2x per week de nieuwsbrief.